Четвер
18.04.2024
10:00
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Капуста листкова »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КАПУСТА ЛИСТКОВА
Капуста пекінська
     Відомо три різновидності листкової капусти: листкова, китайська і пекінська.
     Листкові форми капусти характеризуються найбільшою морозостійкістю, хоч оптимальна температура їх вирощування становить 19—22 °С. Вони не вимогливі до зволоження. Завдяки цьому листкова капуста придатна для вирощування у пізньоосінні та зимові строки. Довгий день і низькі температури сприяють швидкому цвітінню рослин і зменшенню розміру листків та розетки. Рослини дуже уражуються хрестоцвітою блохою, капустяною мухою.
     Пекінська  капуста — однорічна скоростигла рослина, досить стійка проти зниження освітленості, утворює   велику    розетку    з    видовжених    яйцеподібних листків, зморшкувато-здутих, з хвилястими краями, довжиною   30—60   см,   зеленувато-жовтого   кольору, опушених. Листки можуть формувати пухкі відкриті зверху або замкнуті короткоовальні чи видовжені головки.  Найбільш поширений сорт Хібінська 5.  Продукція формується протягом 25—50 днів після з'явлення сходів залежно від умов та місця вирощування. Харчова цінність пекінської капусти пояснюється найбільш багатим хімічним складом серед усіх видів капусти.   Вона   характеризується багатим вмістом: солей калію, натрію, кальцію, магнію, заліза, фосфору, сірки; вітамінів А, В1, В2, РР, С, К. У листках міститься цінний для харчування білок, що легко засвоюється організмом. Найбільш цінна його частина лізин, який підвищує опір організму людини  хвороботворним мікроорганізмам, що потрапляють у кров. Серед довгожителів Корейського півострова існує багатовікове повір'я, що використання листкової капусти у щоденному харчуванні сприяє збереженню здоров'я і бадьорості, подовженню віку людини.
     Використовують листкову капусту в основному в сирому вигляді у салатах, бутербродах. Придатна вона також для приготування супів, пюре, гарнірів та інших самостійних страв. У китайській кухні перевагу віддають квашеній.
     Вирощують листкову капусту після добре удобрених попередників. Вносять 20 кг/м2, органічних та повне мінеральне добриво (N9Р9К6) у ранньовесняні та осінні строки. Насіння висівають у добре розроблений грунт на глибину 1,5—2 см. Сіють з міжряддями 45 см. Норма висіву насіння становить 5—7 г/м2. Проріджують сходи на 7—10 см. Для прискорення настання продуктивної фази на 8—15 днів вирощують розсаду, обов'язково у торфоперегнійних горщечках розміром 5x6 см протягом 20—25 днів. Висаджують її у кінці квітня одночасно з ранньою білоголовою капустою зa схемою 25x10 см. Для вирощування восени використовують ділянки після ранньої картоплі, цвітної та білоголової капусти.
     Розпушують грунт у міжряддях та знищують бур'яни у рядках 1—2 рази за сезон, у разі потреби проводять полив нормою 7—10 л/м2.
     Збирають продукцію при повному формуванні розетки через 20—35 днів або головки через 40—50 днів після з'явлення сходів, вириваючи рослини через одну.
У закритому грунті пекінську капусту вирощують у самостійній культурі або як ущільнювач практично цілий рік. Взимку краще застосовувати розсадний спосіб. Період одержання розсади 30 днів. Висаджують її за схемою 10x10 см у самостійній культурі або двострічковими рядками у міжряддях огірка. Відстань між стрічками має становити 20, а між рослинами — 10 см. Поливний режим дуже помірний. Через 15— 20 днів при змиканні рядків збирають урожай у шаховому порядку через одну рослину. Повторюють збирання через 10—15 днів таким самим способом у самостійній культурі. При ущільненій культурі капусту збирають остаточно. Суцільне збирання врожаю з ділянки при самостійній культурі пекінської капусти проводять через 7—10 днів. Урожайність при цьому становить 1—3 кг/м2.
     Найраціональніша осіння культура пекінської капусти у період так званого міжсезонного використання плівкових теплиць. У цей час урожай можна збирати на 7—15 днів раніше, ніж у попередніх випадках, а можна законсервувати його, припинивши поливи та обігрівання протягом 30—40 днів. Сіють пекінську капусту у грунт теплиці у вересні з міжряддями 10 см. Проріджують рослини у стадії сім'ядольних листочків на відстань 5—10 см. Поливний режим рясний.бажано з 1—2 підживленнями азотними добривами (N5, N10). Продукцію збирають за 2—3 рази, проріджуючи рослини через рядок і через одну в рядку. Урожайність становить 4—8 кг/м2.
     Пекінська капуста придатна для використання у зеленому конвейєрі, особливо в осінньо-зимовій та зимово-весняній культурі.

Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz