Вівторок
16.04.2024
09:45
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Крес-салат »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КРЕС-САЛАТ
Крес-салат
     Крес-салат — однорічна, дуже скоростигла та холодостійка культура, яка утворює розетку ніжних, соковитих, розсічених або цільних листків. Уже через 10—15 днів після сівби рослини можна споживати. Стебло невисоке (30—40 см), коріння слаборозвинуте. Цінною особливістю крес-салату є висока стійкість проти недостатньої освітленості. У поєднанні з скоростиглістю та холодостійкістю це дає змогу мати продукцію цілорічно з відкритого, закритого грунту і навіть у кімнатних умовах. Насіння крес-салату проростає при температурі 2—З °С, сходи витримують заморозки до мінус 1°С, а дорослі рослини здатні відновлювати життєві функції після короткочасної дії температури мінус 4—7°С. Рослини ростуть і формують урожай при температурі 3—7°С, але оптимальною для розвитку є температура 12-15°С. При вищій температурі рослини швидко переходять до стадії цвітіння і втрачають товарні якості. Салат у стадії сходів та молодих рослин дуже пошкоджується хрестоцвітою блохою, особливо в посушливу погоду і при вирощуванні в літні строки.
     Листки та молоді соковиті стебла крес-салату мають пікантний гострий присмак, містять велику кількість поживних речовин. Насамперед це вітаміни С, В1, В2, В6, РР, К, каротин, мінеральні солі калію, кальцію, заліза, фосфору, натрію, магнію, сірки, йоду, цукор та інші вуглеводи, білки, фітонциди, гірчична олія. Використання його в їжу особливо корисне у дитячому харчуванні та для людей похилого віку. Крес-салат сприяє підвищенню апетиту, зміцненню нервової системи, поліпшенню функції щитовидної залози, очищенню крові та дихальних і сечових шляхів, запобігає недокрів'ю, діатезу, авітамінозам, шкіряним висипам. Крес-салат, як і морські продукти та хрін, можна використовувати при ураженні радіоактивним випромінюванням завдяки вмісту великої кількості йоду, що запобігає нагромадженню в організмі радіоактивного йоду.
     Споживають крес-салат у свіжому вигляді для приготування салатів, гарнірів та добавок до інших салатів, прикрашають ним бутерброди, супи, окрошку, рибу, м'ясо, готують гостре зелене масло, сметану, сир.
Сорти крес-салату Вузьколистий З та Широколистий маловрожайні, мають дуже короткий період продуктивної фази, швидко переходять до стеблування, відразу втрачаючи товарні якості, бо стебла у них несоковиті. Уже існує сорт Вєсть УНДІОБ, який характеризується підвищеною продуктивністю та довгочасним збереженням товарних якостей.
     Крес-салат не вимогливий до умов вирощування, помірно вимогливий до вологості. Вирощують його на різних грунтах, проте краще він вдається на нейтральних легких супіщаних, удобрених під попередню культуру і достатньо зволожених. Сіють крес-салат у березні по снігу на добре освітлених ділянках з міжряддями 10 см. Глибина загортання насіння становить 1,5—2 см, а норма висіву — 4—7 г/м2. Сходи з'являються через 2—8 днів після сівби, швидше при укриванні ділянки чорною плівкою. Плівку знімають через 7—10 днів, коли з'являються міцні сходи. Проводять розпушування по сходах поперек рядків граблями або іншими знаряддями. Рослини залишають на відстані 5—6 см. Вирвані рослини придатні для споживання. Сіють кожні 10—15 днів до кінця травня. Влітку крес-салат пошкоджується земляними блохами. Жарка та суха погода сприяє швидкому утворенню слаборозвинених квітконосів, призводить до втрати товарних якостей. Продовжують конвейєр у кінці серпня. Догляд за посівами полягає в 1—2-разовому розпушуванні міжрядь та підтриманні грунту зволоженим. При з'явленні сходів обробляють захисні смуги 0,2 %-ним розчином метафосу для боротьби з хрестоцвітими блохами. Обробки посівів крес-салату пестицидами у міру потреби повторюють кожні 4—7 днів. Робити це слід у тиху погоду, коли пестициди не можуть потрапити на рослини.
     Урожай надходить з квітня і становить 4—7 кг/м2. Рослини виривають з корінням, зв'язують у пучки,затарюють, зберігають у темному прохолодному місці протягом 1—2 діб.
     При сівбі 20 вересня у грунт теплиці культура потребує підтримання режиму зволоження грунту у бездощову осінь. Сіють рядковим способом і міжряддями 5 см. Норма висіву насіння становить ЗО г/м2, глибина загортання — 1 см. Збирають урожай 20 жовтня — 7 листопада. Рослини виривають через один ряд, а потім при наступному збиранні ще через один ряд, утворюючи міжряддя 20 см. У цей час припиняють поливи, бо поступово знижується навколишня температура. Цим самим створюють умови для консервування посівів і збереження товарних якостей протягом 30—50 днів. Вибіркове збирання рослин продовжують, поступово проріджуючи їх у рядку також на відстань 20 см. Температуру підтримують на рівні 1-5 °С, користуючись аварійним підігріванням. Урожайність зелені становить 2—5 кг/м2.
     Такий спосіб спрощує культуру порівняно з конвейєрними посівами кожні 15 днів, які викликають підвищення витрат виробництва. У жовтні крес-салат вирощують з міжряддями 5 см або із застосуванням суцільної сівби з витратою насіння 20 г/м2. Допустимі коливання температури 8—15 °С. Продукцію одержують через 15—20 днів, за умови 3—4-разового поливу нормою 10 л/м2. Урожайність становить близько 2 кг/м2. У листопаді, грудні, січні, лютому сіють з міжряддями 10 см. Норма висіву насіння становить 10 г/м2, температура вирощування — 8—12 °С, кількість поливів 2—3 з нормою 8 л/м2, строк вирощування 18—35 днів (найбільший у грудні та січні). Урожайність становить у цей час 0,7—1,2 кг/м2. У березні — квітні проводять сівбу суцільним способом з нормою 30 г/м2 насіння. Температура вирощування становить 10—18 та 15—18 °С, кількість поливів — 3—5 та 5—7 з нормою 10 л/м2. Урожай надходить через 20—25 та 15—25 днів і становить З—3,5 та 3,5—5 кг/м2.
     Як ущільнювач огірка крес-салат вирощують навесні з 1, 15 і 30 березня. Спосіб сівби в міжряддях огірка — двострічковий, витрата насіння — 2 г/м2. Насіння загортають на глибину 0,5—1 см.
     При сівбі 1 березня збирання проводять протягом 40 днів, а урожайність становить 1,8 кг/м2. При сівбі 15 і 30 березня час надходження продукції скорочується до 7—10 днів, а урожайнть зменшується до 0,3—0,5 кг/м2, що пов'язано з інтенсивнішим розвитком огірка та погіршенням умов освітлення крес-салату.
     Взимку крес-салат вирощують такаж на підвіконні, використовуючи піддони, блюдця, кювети тощо. Як субстрат використовують фільтрувальний папір або дуже тонкий шар вати, насичений водою. Насіння висівають суцільно, накривають плівкою або склом, ставлять у тепле місце для проростання (на 1—3 дні), а потім переносять посудину на підвіконня і слідкують за постійним зволоженням субстрату. Кожні сім днів сівбу повторюють. Зрізають рослинки через 10—12 днів у стадії сім'ядолей і використовують у їжу.

право
ideas
бизнес-идеи
черный список компаний
аренда серверов

Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz