Середа
24.04.2024
03:14
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Гірчиця листкова салатна »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

ГІРЧИЦЯ ЛИСТКОВА САЛАТНА
Гірчиця листова
     Гірчиця листкова — однорічна холодостійка і скоростигла рослина, утворює середньорозвинену кореневу систему, велику розетку черешкових зелених, видовжено-овальних або ліроподібних листків з жорстким опушенням. Стебло висотою 0,5—1 м, розгалужене та голе. Продуктивні органи (розеткові листки) утворює через 20—30 днів після сівби. У спеку швидко переходить до стеблування і втрачає товарні якості. Добрий медонос. Придатна на корм тваринам та як сидерат.
     Зелень гірчиці містить вітаміни, мінеральні солі калію, кальцію, ефірну та рослинну олії, глюкозиди, білки.
     Споживають у свіжому вигляді листки. З них готують салат або додають до салатів з інших культур, використовують як приправу до рибних, м'ясних, овочевих страв та у супи, окрошки.
     Сіють гірчицю листкову в березні на ділянках, що рано звільняються від снігу, після добре удобрених попередників. Норма висіву насіння становить 7—10 г/м2. глибина загортання 2—3 см, ширина міжрядь — 20 см. Сходи з'являються через 4—7 днів, їх проріджують двічі — розпушують граблями поперек рядків. Рослини залишають у рядку на відстані 5—8 см. Проводять 2—3 поливи нормою 10 л/м2 з розпушуванням міжрядь. Розпушування та вологість грунту запобігають пошкодженню сходів і молодих рослин хрестоцвітою блохою. У суху та жарку погоду для захисту від шкідників з моменту сівби проводять обробку захисної смуги 0,2%-ним розчином метафосу, як при вирощуванні крес-салату.
     Урожай збирають у квітні — травні, він становить 5—8 кг/м2.
     Подовжують період надходження продукції до 50—60 днів конвейєрними посівами через кожні 10—12 днів у квітні — травні. Чим тепліша погода, тим ретельніше треба захищати сходи від хрестоцвітої блохи. Якщо є потреба, проводять передпосівний полив нормою 15 л/м2. Влітку вирощування гірчиці припиняють, а відновлюють тільки в серпні.
     Листкову гірчицю культивують і в закритому грунті. У цьому разі її вирощують, як крес-салат, практично подовжуючи сезон споживання культури цілий рік. Використовують плівкові теплиці. Насіння висівають у вологий грунт рядковим способом у вересні за схемою 10x1 см. Витрата насіння становить 7 г/м2 ,
температура вирощування — 8—18 °С, кількість подивів нормою 10 л/м2—7—10. Продукцію одержують через 20—35 днів.

Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz