П`ятниця
26.04.2024
22:15
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Коріандр »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

КОРІАНДР 
Коріандр
     Рослина — однорічна, скоростигла, утворює розетку черешкових пірчасто-розсічених невеликих листків. Пізніше утворюються стебла з дуже розсіченими на лінійні частинки сидячими листками, суцвіттями та їстівними сухими плодиками. Рослина холодостійка, світло- та вологолюбна, вимоглива до структури грунту. Насіння проростає при температурі 3—5 °С, сіянці витримують заморозки мінус 4 °С. Насіння достигає: тільки в південних районах.
     Коріандр містить багато ефірної олії, пектин, дубильні та екстрактивні речовини, цукор, крохмаль, вітаміни С, В1, В2, Р, мінеральні солі, фітонциди, білок, жирну олію. Споживання коріандру корисне для поліпшення діяльності жовчного міхура та органів травлення, при геморої, сприяє заживленню виразок та ран, підвищенню апетиту. Коріандр є протизапальним, вітрогінним та дезинфікуючим засобом.
     У кулінарії використовують зелень як приправу до супів, м'ясних, рибних та овочевих страв. її споживають у бутербродах, з макаронами, квасолею й рисом. Плоди коріандру кладуть у печива та напої, при засолюванні і маринуванні овочів і оселедців, у компоти з яблук, у м'ясні й рибні консерви, в кондитерські вироби.
     Листки мають різкий запах, до якого звикають при постійному споживанні. Плоди, навпаки, з приємним ароматом, близьким до лимонного, й замінюють імпортну корицю.
     Використовують коріандр у офіційній медицині як відхаркувальний, дезинфікуючий і жовчогінний засіб. Коріандрову олію застосовують у багатьох видах виробництва, зокрема харчовій та парфюмерній промисловості. Димом від спалених післяжнивних решток обкурюють вулики для боротьби з кліщем.
     Вирощують коріандр на структурних грунтах після просапних добре угноєних культур. Грунт готують, як під кріп. Сіють рано навесні з міжряддями 10— 15 см, на глибину 3—4 см, з ущільненням поверхні грунту. Норма висіву насіння становить 5—7 г/м2. Сходи з'являються через 15—20 днів, їх розпушують граблями впоперек рядків. Розпушування повторюють через 10 днів, проріджуючи рослини на 3—5 см при вирощуванні на зелень і 5—7 см — на насіння. За період вирощування проводять 2—3 розпушування міжрядь, поливи нормою 7 —10 л/м2 на насінних посівах, виполюють бур'яни. Листки коріандру збирають у травні в розетковій стадії, коли розпочинається поодиноке стрілкування. Рослини виривають через одну, обтрушують корінці. Споживають негайно або висушують. Насіння збирають у липні, коли достигне 50 % зонтиків, а решта побуріє. Урожайність зелені становить  3—7,  а  насіння —0,1—0,5  кг/м2.
Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz