П`ятниця
29.03.2024
14:17
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Васильки »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

ВАСИЛЬКИ (БАЗИЛИК, ДУШКИ, РЕГАН) 
Васильки
     Рослина однорічна, дуже тепло- і світлолюбна, вимоглива до родючості і зволоження грунтів. Коренева система слаборозвинена, поверхнева. Стебло -  висотою 40 см, розгалужене у верхній частині, листки - черешкові, видовжено-яйцеподібні, загострені, дрібнозубчасті, зелені або з фіолетовою пігментацією. Рослини з фіолетовим забарвленням ароматніші. Квітки зібрані на верхівках пагонів у кільцеві колосовидні суцвіття, утворюються у червні-серпні. Насіння проростає при температурі 10 °С, сіянці гинуть при тривалому зниженні температури до 4 °С. Оптимальна температура для розвитку - 22—28 °С, взимку вимерзає навіть у субтропіках. Сіянці дуже тендітні й слабкі, тому рослина потребує розсадного способу вирощування.
     Листки й квітки містять багато ефірної олії з великою кількістю складових ароматичних елементів, дубильні речовини, глюкозиди, сапоніни, мінеральні солі, вітаміни, цукор, фітонциди, мають приємний аромат та пекучий смак. Рослини захищають людину від багатьох хвороб, здатні очищати повітря, мають дезинфікуючі властивості. Васильки вживають при запаленнях печінки та жовчного міхура, нирок, сечового міхура, шлунку, при головних болях, гарячці, ревматизмі, подагрі, ангіні. На Кавказі вважають, що використання в їжу регану додає здоров'я, підносить настрій і подовжує життя («хто реган жує, той довго живе»). Використовують верхівки пагонів на початку цвітіння у свіжому або висушеному вигляді. Вони мають аромат запашного перцю, гвоздики, чаю, м'яти, ганусу, лаврового листа разом і використовуються на їх заміну у салатах, особливо з помідорів, соліннях, маринадах, соусах. Їдять васильки й просто з сіллю разом з іншою зеленню, особливо з головчастим салатом, додають до супів, м'яса, риби, макаронних страв з сиром. У медицині використовують інші види васильків для одержання камфори та евгенолу. Траву васильків використовують як сильний антибіотичний засіб при різних видах запалень у примочках, полосканнях, припарках та настоях. Використовують васильки також у парфюмерній промисловості. Зловживати ж використанням васильків не слід, бо при цьому можуть погіршитися зір та робота шлунку.
     Вирощують васильки на добре освітлених ділянках з родючими структурними грунтами. Під них вносять
4 кг/м2 перегною та повне мінеральне добриво (N30Р30К30). Розсаду вирощують за 40—50 днів до висаджування у грунт. Висівають насіння у посівні ящики з витратою 1—2 г/м2. Сходи з'являються через 10— 15 днів. Сіянці пікірують у стадії 2—3 справжніх листків за схемою 5х5 см. Висаджують розсаду у другій декаді травня, коли мине загроза заморозків, у старанно розпушений і добре зволожений грунт за схемою 20х10 см. Рослини поливають через 7—10 днів нормою 10—15 л/м2. Міжряддя розпушують.
     Збирають урожай 2—3 рази на початку цвітіння, розпочинаючи з червня. Зрізають верхівки рослини на 15—20 см. Після кожного збирання проводять підживлення азотними добривами — N5. Урожайність становить 2—7 кг/м2.
     У південних районах можна висівати насіння безпосередньо у грунт. Сівбу проводять після ущільнення поверхні грунту в травні з міжряддями 20 см. Норма висіву насіння становить 7—10 г/м2. Насіння загортають на глибину 1—2 см. Після сівби ущільнюють грунт. Догляд за рослинами такий самий, як і при розсадній культурі. Урожай надходить у липні.
     Можливе також вирощування васильків при сівбі в грунт плівкових теплиць у липні — серпні. Сіють за схемою 15х15 см. Рослини поливають через 2—3 дні нормою 10 л/м2, розпушують міжряддя. У другій половині вересня теплиці обов'язково укривають, норми поливу зменшують у 2- 3 рази, температуру підтримують на рівні 10 °С, теплицю регулярно вентилюють. Законсервовані у такий спосіб рослини можна зберігати протягом жовтня-листопада. Збирають продукцію вибірково, проріджуючи рослини спочатку через рядок, а потім у рядках. Урожайність зелені становить 3—5 кг/м2. Васильки можна вирощувати в кімнатних умовах у горщику або на балконі.
     Листки поступово зриваючі, уже з молодих рослин, а при цвітінні пагони постійно зрізують та висушують для зберігання.
Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz