Субота
20.04.2024
16:44
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Зеленні рослини »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

ЗЕЛЕННІ РОСЛИНИ
     До зеленних належить досить велика група овочевих культур, яка створює придатну для їжі зелень (салатні, шпинатні та інші рослини). Всі вони здавна відомі людині і використовувались у сирому вигляді, тому мають особливе значення у харчуванні. Більшість зеленних утворює їстівну розетку листків, інколи і стеблом, протягом дуже короткого часу (крес-салат, гірчиця салатна, листковий салат та ін.).
     Вони відзначаються холодостійкістю, малою світлолюбністю, завдяки чому придатні для цілорічного вирощування у зеленому конвейєрі. Підвищена скоростиглість надає їм особливої цінності. Деякі культури можуть бути озимими (листковий салат, шпинат). Зеленні, на відміну від усіх інших культур, найменш вимогливі до умов вирощування. Це дає змогу «консервувати» посіви у пізньоосінньому вирощуванні, одержувати дуже дешеву продукцію у період міжсезоння, коли інші культури не ростуть, і в кімнатних умовах. Поряд з цінними господарськими ознаками, особливу цінність зеленним культурам надає їх багатий хімічний склад. Листки зеленних містять усі можливі харчові компоненти, що надходять в організм людини у свіжому вигляді. Особливого значення набуває використання зеленних овочів у дитячому харчуванні. Біологічно активні та екстрактивні речовини поліпшують апетит, сприяють кращому обміну речовин, нормалізують стан шкіри й зору, процеси статевого і психічного розвитку. Люди, що в дитинстві регулярно (кожного дня) одержують зелень з їжею, мають добрий стан здоров'я і міцну нервову систему. На думку стародавніх тібетських мудреців, зелень у повсякденному використанні сприяє заощадженню життєвої енергії, яка забезпечує організм фізичним і духовним здоров'ям протягом багатьох років. Важлива роль зеленних культур у харчуванні людей похилого віку, коли організм уже не в змозі утворювати ряд життєво важливих речовин (інулін, йод та ін.).
     Зеленні овочеві культури належать до різних класифікаційних груп, їх споріднює лише утворення однакових продуктивних органів. Слід зазначити, що деякі рослини з інших груп дають зелене листя, придатне для споживання, про що йтиметься в описах відповідних культур. Зеленні культури мають різні життєві форми — 1-, 2-, 3- та багаторічні і належать до різних ботанічних родин, які включають різні роди та види.
     Родина айстрових (Aesteraceae):
               - листковий (L. s. secalina),
               - головчастий (L. s. capitata),
               - ромен (L. s. remana),
               - стебловий (L. s. anqustana);
               - вітлуф (C. intibus),
               - ескаріол (C. latifolium),
               - ендивій (C. cri-spum);
     Родина валеріанових (Valerianaceae):
     Родина капустяних (Cruciferae):
          - катран (Crambe):
                 - морська капуста (C. mariti-ma),
                 - кримський (C. tatarica);
     Родина лободових (Chae-nopodiaceae):
          - мангольд (Beta cicla);
     Родина портулакових (Portulacaceae):
          - базела (Basella alba);
     Родина шорстколистих (Borragi-naceae):
     Родина гречкових (Polygonaceae):

apart

Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz