Субота
20.04.2024
12:48
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Вітаміни з грядки
Головна Реєстрація Вхід
Гісоп »
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 117

Статистика
Каталог webplus.info
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

ГІСОП
Гісоп
     Це багаторічний напівчагарник з сильно розгалуженим біля основи стеблом висотою 30-50 см, з ланцетоподібними невеликими шкірястими листочками та довгастими колосоподібними досить великими суцвіттями. Цвіте в липні — вересні. Відмінний медонос. Рослини невимогливі, морозо- та посухостійкі, світлолюбні, добре перезимовують. Розмножується насінням і вегетативним способом. Пагони гісопу містять ефірну олію, дубильні речовини, глюкозиди, смоли, камедь, сапоніни, фітонциди, біологічно активні речовини, мінеральні солі, цукор, клітковину, вітамін С. Вони мають приємний імбирно-шавлієвий аромат та терпкий, гострий, гіркий смак. Вживати гісоп корисно при астмі і катарі бронхів, нервовому кашлі, запаленнях слизової ротової порожнини і горла, проносах. Трава має сечогінні і потогінні властивості, сприяє лікуванню кон'юктивіту та запалення сечовивідних шляхів, підвищенню тонусу людей похилого віку. Використовують молоді пагони на початку цвітіння у свіжому і висушеному вигляді при приготуванні дієтичних страв з м'яса, риби, овочів. Добре поєднувати гісоп з вареними яйцями, зразами або котлетами, з квасолею, картоплею, сиром. Додають пагони також до маринадів та солінь, салатів з огірків і помідорів. Парфюмерна промисловість виготовляє зубні пасти та елексири, мило з використанням гісопової ефірної олії, в медицині з гісопу готують галенові препарати.
     Вирощують гісоп на добре освітлених запільних ділянках у багаторічній культурі. Потребує глибокої оранки на зяб, внесення 3 кг/м2 перегною та фосфорно-калійних добрив (Р5К6). Навесні вносять азотні добрива (N10), ділянку боронують, розпушують, ущільнюють поверхню. Насіння змішують з гранульованим суперфосфатом 1:1 і висівають у квітні з міжряддями 20—30 см на глибину 1—2 см. Норма висіву становить 10 г/м2. Сходи з'являються через 8—15 днів. Площу двічі розпушують впоперек рядків і проріджують рослини на відстань 10 см одна від одної. Догляд за рослинами у перший рік включає 2—3 поливи нормою 7 л/м2, розпушування міжрядь, прополювання. Восени проводять підживлення перегноєм (2 кг/м2) з наступним глибоким розпушуванням міжрядь, залишаючи мінімальну захисну зону. В наступні роки догляд за рослинами розпочинають з боронування рано навесні, підживлення азотними добривами (N5), пізніше виконують ті самі операції, що й у перший рік.
     Збирають пагони на другий рік у червні-серпні. За сезон рослини можна скошувати 3-5 разів, зрізаючи їх на висоті 10— 12 см від кореня. Після кожного збирання проводять підживлення азотними добривами (N5) з наступним поливом і розпушуванням міжрядь. Рослини відростають через 20-30 днів. Урожайність пагонів становить 15 — 20 кг/м2.
     Вирощують гісоп також з розсади, яку одержують у розсадних теплицях без обігріву. Висаджують розсаду віком 25—30 днів, коли рослини утворять 5-8 листків за тією самою схемою, що й при безрозсадній культурі. Можна також пересаджувати рослини старих плантацій, застосовуючи поділ куща навесні. З кожної маточної рослини одержують 15—20 живців. Їх висаджують дещо глибше, ніж вони росли. Умови вирощування такі самі, як і в попередніх варіантах. При цьому способі продукція гісопу надходить уже в перший рік вирощування — під кінець літа. Гісоп придатний і для вирощування у кімнатних умовах або на балконі у горщику.
Поділитись

Пошук

Друзі сайту
Шепетівський СТК ТСОУ
Заробіток в Інтернет
etxt.ru


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz